15 Haziran 2013 Cumartesi
Bal Hakkında Merak Ettikleriniz
Merak Ettikleriniz
BALIN AKIŞKANLIĞI HER ALDIĞIMIZ ÜRÜNDE NEDEN FARKLILIK GÖSTEREBİLİR ?
Bal tamamen doğal bir üründür. Özellikleri, mevsime, balın elde edildiği yöreye, çiçeklere, hatta arıların cinsine göre değişir. Bu anlamda; kıvamı, akışkanlığı, aroması ve lezzeti bakımından, standart bir baldan söz edilemez. Dolayısıyla balın kıvamı ve akışkanlığı, o partiye denk gelen balların cinsi; yani balın elde edildiği çiçeklere ve balın elde edildiği yöreye bağlıdır
BEBEKLERE 1 YAŞINA KADAR BAL VERİLMELİ Mİ
Bal, gelişim çağında olan çocukların bedensel gelişimine katkıda bulunur, günlük enerji ihtiyaçlarını karşılar ve vücut dirençlerini önemli ölçüde arttırır. Fakat uzmanlarında belirttiği üzere 1 yaşına kadar yedirilmemelidir
BALDA ZARARLI MADDELER OLUR MU
Bal doğal bir besin maddesidir. Doğal biçimde arılar tarafından doğadaki çiçek ve bitkilerin özleri toplanılarak yapıldığı için, yapısında zararlı madde bulundurmaz. Fakat tarımda kullanılan ilaçlar yüzünden, balda kimyasal maddeler bulunabilir. Bunun için ballar, güvenilir kişiler veya yerlerden alınmalıdır
NİÇİN BAL TÜKETMELİYİZ
Bal, içinde bulundurduğu vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler sayesinde zengin bir gıdadır. Balı şekerli ürünlerden ayıran en önemli özelliği ise, doğal şekerleri içerisinde bulundurmasıdır. Bal binlerce bitkinin ve çiçeğin besleyici değerlerini taşır. Bu yüzden doğal bir şifa kaynağıdır, yüzyıllardır bir çok hastalığa karşı ilaç olarak kullanılmıştır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin, günlük enerji ve vitamin ihtiyacımızı en iyi şekilde karşılamanın yollarından biri, her gün yeterli miktarda bal tüketmektir.
PROPOLİS NEDİR
Arıların bitki tomurcuk ve filizlerinden topladığı çok kuvvetli anti viral, anti bakteriyel ve anti fungal etkiye sahip yapışkan organik bir maddedir. Arılar; kovan içerisindeki besinleri yavruyu ve kendilerini çeşitli mikroplardan (virüsler,bakteriler,mantarlar) korumak için propolis toplarlar ve bununla kovanın içerisini dezenfekte ederler. Propolis; doğal bir antibiyotik olarak adlandırılabilir
ARISÜTÜ NEDİR ?
İşçi arılarının, kraliçe arıyı beslemek için yaptıkları bir bal emilsiyonudur. Besin değeri son derece yüksektir. Tüm yaşamı boyunca arısütü ile beslenen kraliçe arının ömrünün uzunluğu bunun en önemli işaretidir. Şöyle ki işçi arılar sadece 2 ay kadar yaşarken kraliçe arılar 6 ile 8 yıl yaşamaktadır.
BRC NEDİR
İngiliz Perakendeciler Birliği, büyük perakende zincir mağazaları, bağımsız denetim kuruluşları ve devletin ilgili kuruluşları bir araya gelerek tüketicilerin korunması ve perakendecilerin yasal sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak için BRC(BRITISH RELAILER CONSORTIUM) standardını oluşturmuştur. BRC Standardı HACCP uygulamalarını, Kalite Yönetim Sistemi’ni, fabrika ve sahasına ait standartları(yerleşim, çevre, ekipmanlar, temizlik ve hijyen, sosyal tesisler, zararlı mücadelesi, taşıma v.b.) içermektedir. Bu standart ürün güvenliği ve yasalarla ilgili tüm konuları kapsamaktadır
ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ (HACCP) YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR
Gıda üretiminde, gıda güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak talebidir. Bunu sağlamak için Gıda Güvenliği Kontrol Sistemi kurulmak zorundadır. HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points), Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları işte bu ihtiyaca cevap veren bir yönetim sistemidir. HACCP, güvenilir ürünlerin tüketiciye sunulması amacıyla, düzgün işleyen bir sistemin oluşturulması ve korunması temeline dayalı bir gıda güvenliği kavramıdır. Bir gıda zincirinde hammadde temininden başlayarak, gıda hazırlama, işleme, üretim, ambalajlama, depolama ve nakliye gibi gıda zincirinin her aşamasında; tehlike analizleri yaparak, gerekli yerlerde kritik kontrol noktalarını belirleyen ve bu noktaları izleyen herhangi bir problemi oluşmadan önleyen sistemdir. Geleneksel son ürün kontrolüne dayanan sistemlerden faklıdır. Üretimin her aşamasında kritik noktalar belirleyerek son aşamaya kadar kontrol eden bir sistemdir. Tarladan sofraya kadar gıda zincirinde bulunan her ölçekteki kuruluşa uygulanabilen, bir gıda güvenliği sistemidir.
TSE NEDİR ?
TSE markası, üzerine veya ambalajına konulduğu malların ilgili Türk Standardına uygun olarak imal edilip, piyasaya arz edildikleri ve mamul ile alakalı bir problem ortaya çıktığında Türk Standartları Enstitüsü’nün garantisi altında olduğunu ifade eder
BALIN GERÇEK OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ ?
Ülkemizde bal tadında olupta bal adı altında satılan ürünlerde bulunmaktadır. SAHTE BAL diye adlandırılan bu ürünlerin bazıları yüksek fruktozlu mısır şurubu ile bazıları da glikoz ve bal esansı ile yapılmaktadır. BAL gibi saf ve sağlık deposu olan bir ürünün kovandan çıktığı gibi doğal, hijyenik, denetimli koşullarda ve ileri teknoloji ile donatılmış tam donanımlı laboratuvarlarda analizleri yapılarak tüketiciye ulaşması gerekmektedir. Bu noktada tüketicilerimizin gerçek balı ayırt edebilmesi için almış oldukları ürünün; etiket bilgilerine, T.K.B’nın üretim izinlerine, TSE, ISO 22000 ve BRC kalite belgelerinin varlığına dikkat etmeli ve tükettiği her kaşık balda; baldaki nefis reyhayı hissetmelidir.
GERÇEK BAL KRİSTALİZE OLUR MU (ŞEKERLENİR Mİ)
Balın kristalleşmesi, halk arasında bilinen deyimle şekerlenme; balın sahte yada kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Er ya da geç her bal kristalleşebilir. TSE Standardında ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde de belirtildiği gibi, şekerlenmiş bal asla bozulmuş sayılmaz. Doğal çiçek ballarının yapısında glikoz ve fruktoz gibi karbonhidratlar bulunur. Balın karbonhidrat içeriğinin çok fazla olması sebebiyle zamanla ve ortam ısısına bağlı olarak glikoz molekülleri kristalleşmeye neden olur.Balın kalitesi, besin maddesi içeriği ve aroması kesinlikle bozulmuş olmaz.Kristalize olan ballar 45 derece su banyosu içerisinde tutularak sıvı haline geri dönüştürülebilir. Prof. Dr. Osman KAFTANOĞLU Balın kristalleşmesi, halk arasında bilinen deyimiyle şekerlenme, balın kalitesiz ya da sahte olduğunu göstermez. Er yada geç her bal kristalleşebilir.Balın kaynağına göre petekte iken kristalleşen ballar olduğu gibi bir yıl kristalleşmeden kalan ballar da vardır.Balın kimyasal içeriği ve kısmen de, saklama koşullarının etkisiyle her balda sayısı,şekli farklı olan monohidrat glikoz kristallerinin oluşması sonucu kristalleşir. Biyolog Nuran YURTSEVER, Prof. Dr. Kadriye SORKUN Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü
KRİSTALİZE ( ŞEKERLENMİŞ ) BALI NASIL TÜKETEBİLİRİZ
DOĞAL Balın kristalleşmesi( Şekerlenmesi ) olağandır. Bu durumdaki balı 45 derece sıcak su içerisinde kavanozu ile birlikte ısıttığınız taktirde balınız eski haline geri dönmektedir. TSE Standardında ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde de belirtildiği gibi, şekerlenmiş bal asla bozulmuş sayılmaz. Balınız bu şekilde sıcak su içerisinde çözüldükten sonra tüketebilirsiniz
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder