15 Haziran 2013 Cumartesi

Ülkemizde Bal Çeşitleri



Bal çeşitleri, bal yapan arının polen ve nektarı hangi bölgeden hangi bitkiden aldığına göre isimlenir. Bal çeşitleri bitki nektarının yoğunluğuna göre isim almıştır. Kestane balı, kekik balı, çam balı gibi bazen de balın üretildiği yere göre anzer balı, yayla balı gibi isimlendirilmiştir.
Bal çeşitleri nelerdir? Ülkemizdeki bal çeşitlerini inceleyelim.
Anzer Balı:
Ülkemizde Rize İli İkizdere ilçesi sınırları içerisindeki Anzer yaylasında arıcılık yapan yetiştiricilerin ürettiği bir bal çeşididir. Anzer balının üretimi sınırlı olup diğer ballardan farklı tüketime sahiptir. Anzer yaylasında bulunan bitki örtüsünün özel çiçeklerin polen ve nektarından üretilen bal ekmeğe sürülüp yenilmez.
Ekseriyetle birçok hastalığın tedavisinde özel olarak tüketilen bir bal çeşididir.
Kestane Balı:
Kestane balı da anzer balı gibi çok sınırlı olmamakla beraber daha ziyade ülkemizde kestane ağacı yetişen bölgelerde üretilmektedir. Kestane balı da kendine has tadı olan bir bal çeşididir. Kestane balının tarçınla karışımı birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılmaktadır.
Çam Balı:
Çam balı, çam üzerinde yaşayan canlılar, çam ağacının özünden elde ettikleri bir salgı oluştururlar. Bu salgılar gözle görülebilir. Bu salgı çam ağacının gövdesinden ip kıvamında sarkar. Ağustos ayının ortalarında meydana gelen bu çam özü oluşumu arılar tarafından alınarak, arıların salgıladıkları bir enzimle bala dönüşür. İşçi arılar bu balı direk petek içlerine yerleştirirler.
Çam balı ülkemizde Akdeniz ila Ege bölgesinin çamlık yerlerinde üretilmektedir. Dünya çam balı üretiminin tamamına yakını ülkemizde üretilmektedir.
Çam balının faydalar şöyledir; Çam balı kaliteli, çam özlü aroması hoş bir bal çeşididir. Çam balının en büyük özelliği donmadan ve bozulmadan yıllarca dayanmasıdır. Bundan dolayı albenisi mükemmeldir.
Çam balı bazı gıda maddelerinin dayanıklılığını arttırmasına yardımcı olması nedeni ile gıdalarda katkı maddesi olarak ta kullanılmaktadır.
Çam balı, çam ağacına has koku ve tadı yıllarca devam ettirme özelliğine sahiptir. Çam balının solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına özellikle boğaz rahatsızlıklarına iyi geldiği çam balının faydaları arasında gösterilmektedir.
Kekik Balı:
Ülkemizin bütün yüksek yayla kesimlerinde kekik yetişmesi kekik balı üretimine uygun bir ortam oluşmasına neden olmaktadır.
Kekiğin çiçekleme dönemi Mayıs ayı başı ila Ağustos ayı sonuna kadar devam etmektedir.
Kekik balının en büyük özelliği antiparaziter bir yapıya sahip olması, kekik balının faydası olarak gösterilebilir.
Kekik balı kekik kokulu, açık sarı renkli, buruk tatlı bir bal çeşididir. Kekik balının enzim içeriği çok zengindir.
Kekik balının faydaları şöyledir; Kekik balı, karaciğer başta olmak üzere mide, astım, egzama rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Bütün yüksek yerleri ve yaylalarında kekik yetişen Anadolu kekik balı üretimi için uygun bir yerdir.
Çiçek Balı:
Çiçek balı aynı zamanda yayla çiçek balı olarak ta bilinmektedir. Ülkemiz bitki çiçekleri bakımından çok zengin bir floraya sahiptir. Bundan dolayı Anadolu çiçek balı üretiminde önemli yerlerdendir.
Çiçek balı, Anadolu’nun yayla kesimlerinde polen ve nektarı bol çiçeklerden elde edilmektedir.
Çiçek balı açık kehribar renkte, hoş bir kokuya sahip, keskin tatlı bir bal çeşididir. Sofralarımızda en çok tüketilen bal çiçek balıdır.
Çiçek balının faydaları şöyledir; Çiçek balı, tüketenlerin günlük enerji kaynağıdır. Çiçek balı aynı zamanda devamlı tüketildiğinde sinir sistemini düzenleyici özelliğe de sahip olduğu bilinmektedir.
Narenciye Balı:
Narenciye balı, Doğu Akdeniz bölgesi arıcılarımızın narenciye çiçeği açma zamanında kovanlarını bu bölgede konuşlandırmaları sonucunda arıların narenciye çiçek poleni ve nektarıyla kovanda bal yapmaları sonucunda elde edilmektedir. Narenciye balı, narenciye çiçeği kokusu olan açık sarı bir bal çeşididir.
Narenciye balı yapan arıların, burada narenciye üretimine de çok büyük katkısının olduğu unutulmamalıdır.
Bal çeşitleri tabi bunlarla da sınırlı değildir. Yöresel olarak bal çeşitleri de mevcuttur. Ülkemizde yaygın olarak üretilen bal çeşitleri genel olarak bunlardır.

KOVAN'DAN SÜZÜLEN SAĞLIK



KOVAN'DAN SÜZÜLEN SAĞLIK
Doğanın en çalışkan hayvanı arı, şifa dağıtıyor...

Arılar iğnelerinden, ürettikleri bala, taşıdıkları polene kadar şifa dağıtıyorlar. Amerika'da bir kilo arı zehiri yüksek fiyatlara alıcı bulurken, dünyanın en çalışkan arılarına Bolu'da rastlanıyor. Kıtalararası vızıldayan bu sevimli canlıların mizaçları, ürettikleri bal çeşitleri ve arıcılık konusu hayli ilgi çekiyor. Hangi besin maddesi bir asır boyu bozulmayıp atılmayı gerektirmeden kalabilir dersiniz? Su ve herhangi bir kokuya maruz kalmadığı, serin yerde muhafaza edildiği sürece bal, en dayanıklı besin kaynağımız. Üstelik, akıllara durgunluk verecek kadar da sağlıklı bir besin. Bir insanın yılda beş kilo normal bal tüketmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, araştırmalarını daha ileriye götürerek, balın, hücre yenilemesine yüzde 80 katkısı olduğunu kanıtlamışlar. En çalışkan ve hızlı arılar Bolu'da...
Bugün en iyi arıcılık, Rusya'nın Kafkas arılarıyla yapılıyor. Yine bir araştırma sonucu, dünyadaki en sert mizaçlı, hızlı ve çalışkan arıların Bolu'da bulunduğu saptanmış. Bolu arıları kendi türlerine nazaran 5 mm daha büyük oluyorlarmış. Siyah renkten, ani hareketlerden, korna sesinden ve teneke gürültüsünden hiç haz etmeyen arıların hızını yavaşlatmanın elbette yolu var. Arıcılar, bal toplama işlemi sırasında, rahat hareket etmek için, içinde tezek, mısır koçanı ve köre (çürümüş ağaç kabuğu) bulunan körüklerle püskürtme yapıyorlar. Başlıca bal çeşitleri Salgı balı ya da çam balı Bu balın oluşması iki aşamada gerçekleşiyor: Basra denilen böcek, çam ağacını deldikten sonra, arı, gövdeden çıkan bu salgıyı, bal haline getiriyor. Halk arasında çam balı olarak bildiğimiz bu çeşit, diğerlerine nazaran pek makbul değil. Çünkü kristallenme özelliği yok. Besin değerinden ziyade, tadı için tercih ediliyor. Çiçek balı Arının ay çiçeğinden tutun da diğer bütün çiçeklerin özünü kullanarak ürettiği çiçek balı, bilindiği gibi çok değerli ve besleyici. Aslında kokusu yok. Eğer arı akasya, kestane ya da ıhlamuru tercih ettiyse balı yerken bu bitkilerin kokusunu yoğun olarak hissedersiniz. Pamuk balı Pamuk bitkisi çiçeklerine üşüşen arıların ürettiği bal çeşididir. Lezzetiyle ün yapmıştır. Püren balı Gürece ormanlarının bulunduğu Balıkesir-Çanakkale yolunda, bitki örtüsünün maki olması, bu balı oluşmasında önemli rol oynar. Arının bu bitkilerden topladığı öz, bala vişne suyu tadını verir. Püren balı, Avrupa besin sektöründe önemli bir yer tutar. Narenciye balı Akdeniz bölgesinde en çok tutulan bal çeşididir. En büyük pazarı Adana'dır. Portakal, limon ve mandalina kokusu içerir. Kekik balı Bal çeşitlerinin arasında en kaliteli olanıdır. Saf kekik otundan öz toplayan arıların ürettiği şeffaf, kekik kokulu, buruk tatlı bir baldır. Biraz ağır olmasına karşın, karaciğer başta olmak üzere, mide, astım ve egzama hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Üretimi için kovanlar, Karadeniz ve Afyon'un yüksek bölgelerinde yetişen kekik otları arasına bırakılır. İğnesi hayat kurtarıyor Arıların marifetleri bir kez daha takdir edilmeye değer gerçekten. Faydaları yalnızca ürettikleri balla sınırlı değil üstelik. Canımızı yakan iğneleri bazı durumlarda yararlı olabiliyor, hatta hayat kurtarıyor. Örneğin, arı iğnesinde bulunan zehirin romatizma ağrılarına iyi geldiği söyleniyor. Ancak Penisilin'e alerjisi olanların arı sokmasının ardından ölümle burun buruna geldiği gerçeğini de belirtmekte yarar var. Arı zehirinin bir çok hastalığın tedavisinde kullanıldığı Amerika, arıları tıpta da kullanmaya başlamış. Polen ve arı sütünün faydaları
Polenlerin yararlarına ne demeli? Çiçeklerin ortasında bulunan erkek üreme hücreleri olan polenler, arının bacaklarına yapışık halde bulunuyor. Ancak mikroskop altında görülebilen bu çiçek tozu, B grubu vitaminlerinin yanı sıra, kalsiyum, fosfor ve bazı mineralleri de içeriyor. Ama polenden daha etkileyici ve besleyici bir madde var: Arı sütü. Şeker hastalığına iyi geldiği cinsel gücü arttırdığı söylenen bu madde aslında kraliçe arının yiyeceği. Kovanlardan tatsız ve krem gibi bir madde halinde çıkarılan arı sütünün metalle temas etmemesi, normal balın içine karıştırılmaması gerekiyor.
Arı sütünün kişi başına yılda iki gram tüketilmesi gerektiğini de hatırlatalım.
BAL ÇEŞİTLERİMİZ........
 Kestane Balı:
Kestane; Fagaceae familyasının ballı olarak bilinen üç türünden biridir. Koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal,  antiseptik özelliğiyle tanınır. Yaklaşık 30 metre yükseklikte olan dalların çiçeklenme  zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bal arısı kestaneden hem polen hem nektar hem de salgı toplar. Arılar kestaneden nektar toplarken tozlaşmayı da sağlayarak kestane üretimine katkı da bulunurlar. Bitkinin balı da meyvesi gibi koyu kahve renklidir. Kristalleşmesi yavaştır, kristalleştiği zaman çok ince granüller oluşturur. Araştırmalarda antibiyotik özelliğiyle  B.Hemolotik streptecoc'lara karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. B ve C vitaminleri açısından zengin olan Fer Kestane Balı kasları kuvvetlendirici,  kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar. Kestane Balı solunum ve sindirim sistemlerine olumlu etkiler getirmektedir. Özellikle mevsim değişikliklerinde bol miktarda kestane balı  tüketilmelidir.
 Narenciye Balı
Narenciye Balı Akdeniz yöresine özgü bir baldır. Narenciye ağaçları Nisan ayında çiçeklenir,  meyve kabuklarında eterik yağ vardır. Narenciye ağaçlarından gelen nektar akışı üç hafta kadar sürer ve bol miktarda olur. Narenciye balının yüksek düzeyde kalsiyum fosfat ve demir fosfat içerdiği saptanmıştır.  Narenciye Balı açık sarı renkte ve akışkandır. Ağaçlarına özgü rayiha ve seçkin lezzeti vardır, bol miktarda C vitamini içerir. Karaciğere olan olumlu etkisi bilinmektedir. Uzmanlar tıbbi açıdan da narenciye balına önem verilmesi gerektiğini kaydetmektedirler. Sinir yatıştırıcı, kramp çözücü özellikleri nedeni ile sinir hastalıklarında kullanılır.
 Çam Balı
Çam Balı : Çam ağaçlarında yaşayan bir kısım canlıların, yani basra'nın (örneğin çam pamuklu koşnili) salgıladıkları bal şebnemi (bal çiçeği= basura) denen tatlı maddeler, balarıları tarafından toplanarak değişikliğe uğratılır. Çam balının oluşumu iki aşamada gerçekleşir:
1. Aşama -Önce, basra denilen canlı, onbinlercesi biraraya gelerek topraktan ağacın gövdesine tırmanır ve orada yaşamaya başlar. Bu sırada ağaçların cephelerinde beyaz pamuk benzeri tomarlar meydana getirirler. Bu, insan gözüyle kolayca görünür. Yaz aylarına, Ağustos' a doğru basra canlısı çam ağacının özünden elde ettiği ettiği beyaz ve renksiz bir salgı oluşturur. Bu salgı ağacın gövdesinde ince bir ip gibi sallanır.
2. Aşama: Kovana bal taşıyacak arılar çam ormanlarında dolaşır ve yukarıda bahsedilen, çam ağaçlarının gövdesindeki çam özlü salgıyı alırlar. Arılar, bünyesindeki salgılarla bu ham haldeki çam balını işleyip kovana taşır. Peteklerdeki gözlere işçi arılar tarafından yerleştirilir. Dünyadaki çam balı üretimin %90'ı Türkiye'de yapılmaktadır. Kalitesi, aroması ve içerdiği zengin besin maddeleriyle Türk Çam Balına yurt dışından büyük bir talep vardır.
Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir. Bu nedenle pazarlaması da kolaydır. Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur. Besin değeri biraz daha düşük olmakla birlikte, özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir.
Çam balı, kristalizasyona dayanıklılığı ve önleyici özelliği ile, tıpta ve gıda sektöründe çeşitli ürünlerde (örneğin dondurmalarda) bir doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına, ve önemli ihracat potansiyeline sahip bir üründür. Ülkemizin akciğeri sayılan zengin orman bölgelerinin doğal ürünüdür.
 Çam balı diğer balların aksine çiçeklerden toplanan nektarlardan değil, arıların çam ağaçları üzerinde oluşan reçineleri işleyerek elde ettikleri salgı balı türüdür.  Öncelikle Ege ve  Akdeniz bölgelerinde üretilir. İlkbahar -  sonbahar aralıklarında işlenir.  Koyu bulanık kahverengi renkte, keskin bir tadı ve çam ağacına özgü rayihası vardır.  
Çam balının solunum yollarına, sindirim sistemine olan olumlu etki ve faydaları tıpta kabul görmüştür.  Her sabah bir bardak ılık su ile karıştırılarak aç karnına içildiğinde, kilo verdirme özelliğine sahiptir.
Kekik Balı
Kekik; genusun beş farklı türünden nektarlı bitki olarak bilinir. Yaygın olarak kırsal bölgelerde yetişen bir bitkidir.  Ülkemizde öncelikle Ankara, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Amasya, Trabzon ve Kütahya'nın  tepe ve dağlarında doğal ortamda  bol miktarda  yetişir. Kekik bileşiminde "Timol" içeren uçucu bir yağ vardır. Çiçeklenme dönemi Mayıs başından Ağustos sonuna kadar devam eder.  Fer Kekik Balı açık altın sarısı renktedir. Tadı ve aroması çok güzeldir. Fer Kekik Balı enzim içeriği bakımından çok zengindir.  Antiparaziter etkisi ile bilinir. Bu etkisi timol denen terpenik maddeden dolayıdır. Kekik balı soğuk algınlığını  kısa sürede giderir ayrıca  yara iyileştirici özelliği vardır.
Kekik Balı : Kekik balı, bal çeşitlerinin arasında en özellikli olanıdır. Saf kekik otundan öz toplayan arıların ürettiği şeffaf, kekik kokulu, buruk tatlı bir baldır. Karaciğer başta olmak üzere mide, astım ve egzema hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Ege, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yüksek rakımlı yaylarındaki kekiklerin nektarını içeren ballardan özenle seçilen  Kekik balları, sizlerin damak zevkine sunulmuştur.
Yayla Çiçek Balı
 Yayla Balı: İç, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri'nin yüksek dağlarından özenle seçilmiştir
Çiçek florası bol olan, Türkiye'nin en verimli, yüksek yayla ve meralarında karma kır çiçeklerinden elde edilir. Açık kehribar renkte hoş bir rayiha ve keskin tadı olan bu bal, kahvaltıların olmazsa olmaz denile bilecek bal çeşididir.  Bir - iki çorba kaşığı Yayla Balı günlük enerji ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılamaya yeterli ve sinir sistemini güçlendirmekte gereklidir. Balın hammaddesi, nektar denen balözüdür. Balın kalitesi, doğrudan nektara bağlıdır. Çiçeklerin ve çeşitli bitkilerin salgıladıkları nektarın, bal olabilmesi için kimi işlemlere tabi tutulması gerekmektedir.Arı, genellikle bir seferinde sadece tek çeşit çiçekten nektar toplar. Yani ilk olarak arı hangi çiçek türünden nektar toplamaya başladıysa, hep o türden çiçekleri dolaşır, başka çiçeklere gitmez.Nektar yükü ile kovana dönen tarlacı arı, karşısına çıkan genç evci arıya bir damla nektar verir. Sonra kovan içinde ilerlemeye devam eder.iki ya da üç evci arıya geri kalan nektar yükünü aktarır.Dışarıda nektar bol ise, tarlacı arılar hızla yükünü boşaltıp tekrar tarlaya dönerler. Eğer nektar kaynanağı yeni ve mükemmel ise, nektar yüklü arı kovana girince diğer arılara durumu anlatmak için bir çeşit hareketlerde bulunur, karnın ı sağa sola hareket ettirir. Bu dansı seyreden beş- altı arı, aldıkları bilgiye istinaden nektar kaynağını bulmak üzere kovandan ayrılır. Dans hareketlerinde bulunan arı, bu hareketlerine devam eder ve kendisi kovandan ayrılıncaya dek en az bir düzine arı, bahsi geçen nektar kaynağını bulmak için uçuşa geçer. Ege bal olarak bizler, yukarıda anlatılan işlemleri yakından takip ederek ve polen analizi yöntemiyle 1 gr. baldaki polen sayısının tesbit edilen orana göre sizlere sunduğumuz balları, arıların nektar çeşitlerine göre, yayla çiçek balı ve kekik balı olarak sınıflandırmaktayız.Yayla Çiçek balı, çok değerli ve besleyicidir.

Bal Çeşitleri



Ballar kaynaklarına göre çiçek balı ve salgı balı olarak, elde ediliş şekillerine göre de petekli bal, süzme bal ve pres balı olarak sınıflandırılabilirler.

Balın hammaddesi nektardır. Çiçek balının nektarı çiçeklerden gelmektedir. Salgı da yine bitki kaynaklı bir sıvıdır. Salgı balının nektarı, arıların bazı bitki emici böceklerin salgıladığı sıvıyı toplamalarıyla elde edilir.

Çam balı, ülkemizin dünyaca ünlü salgı balı çeşididir.

Bal Resimleri

Bal Resimleri, Kara Kovan Geven Balı vs.




























Bal Çeşitleti



Çam Balı, Anzer Balı, KaraKovan Geven Balı Türkiye'de Yaygın Bal Çeşitleri.

Bal çeşitleri hakkında sık sorulanlar... Türkiye?de üretilen ballar kaliteli midir? Türkiye?ye özgü bal çeşitleri hangileridir? En değerli ve nadir bal türleri hangileridir? Nerelerde üretilirler? Karakovan balı nerelerde üretilir? Karakovan balı hangi yöntemle üretilir? Peteğinin şekli özel midir? Neden karakovan balı olarak adlandırılır? Karakovan balı üretilen petekler neden ağaçların yüksek kısımlarına yerleştirilir? Çam balı deyince ne anlamalıyız? Çam balı sadece çam ağacı polenleri ve özlerinden mi oluşur? Kestane balı nedir? Sadece kestane ağacının çiçeğinden toplanan polen ve nektarla mı yapılır? Deli bal nerede üretilir? Sadece Karadeniz bölgesinde üretilmesinin nedeni nedir? Neden deli bal olarak adlandırılır? Zehirli çiçeklerden toplandığı için zehirleyici olabilir mi? Çiçek balı deyince ne anlamalıyız? Çiçek balı nasıl bir bal türüdür? Ne renktir? Hangi yörelerde yetiştirilir? Yaylalarda yetiştirilen ballar mı çiçek balı olarak adlandırılır? Anzer balı nedir? Nerede üretilir? Neden böyle adlandırılır? Nadir bir bal çeşidi midir? Kekik balı hangi bölgelerde üretilir? Sadece kekik poleni ve nektarı içerdiği için mi keki balı olarak adlandırılır? Organik bal deyince ne anlamalıyız? Organik balın normal baldan farkları nelerdir? Herhangi bir kimyasal, ilaç ya da katkı maddesi içermez mi?

Bal Hakkında Merak Ettikleriniz



Merak Ettikleriniz
BALIN AKIŞKANLIĞI HER ALDIĞIMIZ ÜRÜNDE NEDEN FARKLILIK GÖSTEREBİLİR ?
 Bal tamamen doğal bir üründür. Özellikleri, mevsime, balın elde edildiği yöreye, çiçeklere, hatta arıların cinsine göre değişir. Bu anlamda; kıvamı, akışkanlığı, aroması ve lezzeti bakımından, standart bir baldan söz edilemez. Dolayısıyla balın kıvamı ve akışkanlığı, o partiye denk gelen balların cinsi; yani balın elde edildiği çiçeklere ve balın elde edildiği yöreye bağlıdır

BEBEKLERE 1 YAŞINA KADAR BAL VERİLMELİ Mİ
 Bal, gelişim çağında olan çocukların bedensel gelişimine katkıda bulunur, günlük enerji ihtiyaçlarını karşılar ve vücut dirençlerini önemli ölçüde arttırır. Fakat uzmanlarında belirttiği üzere 1 yaşına kadar yedirilmemelidir

BALDA ZARARLI MADDELER OLUR MU
 Bal doğal bir besin maddesidir. Doğal biçimde arılar tarafından doğadaki çiçek ve bitkilerin özleri toplanılarak yapıldığı için, yapısında zararlı madde bulundurmaz. Fakat tarımda kullanılan ilaçlar yüzünden, balda kimyasal maddeler bulunabilir. Bunun için ballar, güvenilir kişiler veya yerlerden alınmalıdır

NİÇİN BAL TÜKETMELİYİZ
 Bal, içinde bulundurduğu vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler sayesinde zengin bir gıdadır. Balı şekerli ürünlerden ayıran en önemli özelliği ise, doğal şekerleri içerisinde bulundurmasıdır. Bal binlerce bitkinin ve çiçeğin besleyici değerlerini taşır. Bu yüzden doğal bir şifa kaynağıdır, yüzyıllardır bir çok hastalığa karşı ilaç olarak kullanılmıştır. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin, günlük enerji ve vitamin ihtiyacımızı en iyi şekilde karşılamanın yollarından biri, her gün yeterli miktarda bal tüketmektir.

PROPOLİS NEDİR
 Arıların bitki tomurcuk ve filizlerinden topladığı çok kuvvetli anti viral, anti bakteriyel ve anti fungal etkiye sahip yapışkan organik bir maddedir. Arılar; kovan içerisindeki besinleri yavruyu ve kendilerini çeşitli mikroplardan (virüsler,bakteriler,mantarlar) korumak için propolis toplarlar ve bununla kovanın içerisini dezenfekte ederler. Propolis; doğal bir antibiyotik olarak adlandırılabilir

ARISÜTÜ NEDİR ?
 İşçi arılarının, kraliçe arıyı beslemek için yaptıkları bir bal emilsiyonudur. Besin değeri son derece yüksektir. Tüm yaşamı boyunca arısütü ile beslenen kraliçe arının ömrünün uzunluğu bunun en önemli işaretidir. Şöyle ki işçi arılar sadece 2 ay kadar yaşarken kraliçe arılar 6 ile 8 yıl yaşamaktadır.

BRC NEDİR
 İngiliz Perakendeciler Birliği, büyük perakende zincir mağazaları, bağımsız denetim kuruluşları ve devletin ilgili kuruluşları bir araya gelerek tüketicilerin korunması ve perakendecilerin yasal sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak için BRC(BRITISH RELAILER CONSORTIUM) standardını oluşturmuştur. BRC Standardı HACCP uygulamalarını, Kalite Yönetim Sistemi’ni, fabrika ve sahasına ait standartları(yerleşim, çevre, ekipmanlar, temizlik ve hijyen, sosyal tesisler, zararlı mücadelesi, taşıma v.b.) içermektedir. Bu standart ürün güvenliği ve yasalarla ilgili tüm konuları kapsamaktadır

ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ (HACCP) YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR
 Gıda üretiminde, gıda güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak talebidir. Bunu sağlamak için Gıda Güvenliği Kontrol Sistemi kurulmak zorundadır. HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points), Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları işte bu ihtiyaca cevap veren bir yönetim sistemidir. HACCP, güvenilir ürünlerin tüketiciye sunulması amacıyla, düzgün işleyen bir sistemin oluşturulması ve korunması temeline dayalı bir gıda güvenliği kavramıdır. Bir gıda zincirinde hammadde temininden başlayarak, gıda hazırlama, işleme, üretim, ambalajlama, depolama ve nakliye gibi gıda zincirinin her aşamasında; tehlike analizleri yaparak, gerekli yerlerde kritik kontrol noktalarını belirleyen ve bu noktaları izleyen herhangi bir problemi oluşmadan önleyen sistemdir. Geleneksel son ürün kontrolüne dayanan sistemlerden faklıdır. Üretimin her aşamasında kritik noktalar belirleyerek son aşamaya kadar kontrol eden bir sistemdir. Tarladan sofraya kadar gıda zincirinde bulunan her ölçekteki kuruluşa uygulanabilen, bir gıda güvenliği sistemidir.

TSE NEDİR ?
 TSE markası, üzerine veya ambalajına konulduğu malların ilgili Türk Standardına uygun olarak imal edilip, piyasaya arz edildikleri ve mamul ile alakalı bir problem ortaya çıktığında Türk Standartları Enstitüsü’nün garantisi altında olduğunu ifade eder

BALIN GERÇEK OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ ?
 Ülkemizde bal tadında olupta bal adı altında satılan ürünlerde bulunmaktadır. SAHTE BAL diye adlandırılan bu ürünlerin bazıları yüksek fruktozlu mısır şurubu ile bazıları da glikoz ve bal esansı ile yapılmaktadır. BAL gibi saf ve sağlık deposu olan bir ürünün kovandan çıktığı gibi doğal, hijyenik, denetimli koşullarda ve ileri teknoloji ile donatılmış tam donanımlı laboratuvarlarda analizleri yapılarak tüketiciye ulaşması gerekmektedir. Bu noktada tüketicilerimizin gerçek balı ayırt edebilmesi için almış oldukları ürünün; etiket bilgilerine, T.K.B’nın üretim izinlerine, TSE, ISO 22000 ve BRC kalite belgelerinin varlığına dikkat etmeli ve tükettiği her kaşık balda; baldaki nefis reyhayı hissetmelidir.

GERÇEK BAL KRİSTALİZE OLUR MU (ŞEKERLENİR Mİ)
 Balın kristalleşmesi, halk arasında bilinen deyimle şekerlenme; balın sahte yada kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Er ya da geç her bal kristalleşebilir. TSE Standardında ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde de belirtildiği gibi, şekerlenmiş bal asla bozulmuş sayılmaz. Doğal çiçek ballarının yapısında glikoz ve fruktoz gibi karbonhidratlar bulunur. Balın karbonhidrat içeriğinin çok fazla olması sebebiyle zamanla ve ortam ısısına bağlı olarak glikoz molekülleri kristalleşmeye neden olur.Balın kalitesi, besin maddesi içeriği ve aroması kesinlikle bozulmuş olmaz.Kristalize olan ballar 45 derece su banyosu içerisinde tutularak sıvı haline geri dönüştürülebilir. Prof. Dr. Osman KAFTANOĞLU Balın kristalleşmesi, halk arasında bilinen deyimiyle şekerlenme, balın kalitesiz ya da sahte olduğunu göstermez. Er yada geç her bal kristalleşebilir.Balın kaynağına göre petekte iken kristalleşen ballar olduğu gibi bir yıl kristalleşmeden kalan ballar da vardır.Balın kimyasal içeriği ve kısmen de, saklama koşullarının etkisiyle her balda sayısı,şekli farklı olan monohidrat glikoz kristallerinin oluşması sonucu kristalleşir. Biyolog Nuran YURTSEVER, Prof. Dr. Kadriye SORKUN Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü

KRİSTALİZE ( ŞEKERLENMİŞ ) BALI NASIL TÜKETEBİLİRİZ
 DOĞAL Balın kristalleşmesi( Şekerlenmesi ) olağandır. Bu durumdaki balı 45 derece sıcak su içerisinde kavanozu ile birlikte ısıttığınız taktirde balınız eski haline geri dönmektedir. TSE Standardında ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde de belirtildiği gibi, şekerlenmiş bal asla bozulmuş sayılmaz. Balınız bu şekilde sıcak su içerisinde çözüldükten sonra tüketebilirsiniz

Bal


Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir. Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları invertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak fruktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyunu uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir.
Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanmaktadır. Balın kokusunu, çiçeklerdeki aromalı volatin yağı verir ki bu aynı zamanda çiçeklerin kokularını sağlayan yağdır. Bal üretimi çok büyük bir çaba gerektirir. Örneğin ½ kg ham nektarı toplamak için 900 bin arının bir gün boyunca çalışması gerekir. Toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebilir. Çiçeklerdeki nektardan elde edilen balın miktarı tamamen getirilen nektarın şeker konsantresine bağlıdır. Bal sıradışı bir etkiye maruz kalmadıkça asla bozulmaz. Zaman faktöründen etkilenmez.

30 Mayıs 2013 Perşembe

Katkısız, Tamamen doğal bal...


Ürünlerimiz katkısızdır.

Maraşın dağlarından sofralarınıza Doğal Karakovan bal...

Şifa kaynağı bal.


Geven Balı


Geven Balı satışlarımız çok yakında.

Çok yakında Doğal Geven Balı Satışlarımız başlayacaktır.

KARAKOVAN BALI


Memleketimizin hemen her yerinde farklı , geleneksel yöntemlerle üretilir. Karadeniz bölgesinde ağaç kovukları oyularak, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde sepetin üzerine çamur kil, tezek vb sıvanarak imal edilen özel kovanlarda yöresel koşullara göre üretilen mükemmel ve doğal bir bal çeşididir. Arılar bu kovanların içinde kendi peteğini, mumunu, balını sırlamasını kısaca üretimin her aşamasını dışarıdan müdahale edilmeden yapar. Karakovan balının şifa değeri çok yüksektir. Özellikle kanser türü hastalıklarda kullanılması çok yararlıdır. İç hastalıkları için mükemmel bir ilaçtır. Mide ve bağırsak hastalıkları, romatizma, sarılık, verem gibi ciğer rahatsızlıklarını temizlemesi insanoğlu için vazgeçilmez bir kuvvet ürünü olduğunun ispatıdır. Arılar karakovan balındaki orijinal mumun bir kilosunu üretmek içn 7-10 kg arası kendi balını yemektedirler.

GEVEN BALI


Ülkemizde çok sayıda geven türü doğal olarak yetişmektedir. Biyolojik çeşitlilik açısından derin kökleri olan bu bitkinin erozyonu önlemede mükemmel katkısı vardır. Geven bitkisi nitelikli nektar salgıladığından arıcılık için büyük önem taşır. Sadece Doğu Anadolu bölgesinde bilinen sekiz türü vardır. Bu bitki yörede yaşayan canlı türlerinin yaşam alanlarını koruyucu bir öneme sahiptir. Geven balı antibakteriyel özelliği ile yapılarına ayrışmış (sindirilmiş) şeker içerdiğinden dolayı süratle kana karışan hızlı bir enerji kaynağıdır. Kan yapıcı özelliği , kalp adalesine faaliyet ve zindelik verir. Alerjik hastalıklarda kullanılan bir üründür. İhtiva ettiği mineraller, vitaminler insana kuvvet verir. Çocukların kıkırdak ve kemik yapısını geliştirmede mükemmel etkisi vardır.Yaşlılara, düşkünlere ve erkekliğe, ameliyat öncesi ve sonrası vücudu kuvvetlendirmek isteyenler için doğal bir ilaçtır.